GRATIS VERZENDING BOVEN €70
BETAAL ACHTERAF
VEEL SHIRTS VOOR WEINIG GELD
KLANTEN GEVEN ONS ÉÉN 9.0!

7 tips om online veiliger te winkelen

  • Geplaatst op
  • Door Redactie T-shirt Plein
7 tips om online veiliger te winkelen

Als je een webshop bezoekt die je nog niet eerder hebt bezocht kijk je vaak eerst waar deze partij allemaal bij aan zit gesloten. Kun je wel met IDeal of creditcard betalen? Zit deze aangesloten bij een keurmerk? Kom je tijdens het betalen wel in een beveiligde omgeving? Steeds vaker zien we dat mensen worden opgelicht in een mooi uitziende webshop. Zowel in het buitenland als in Nederland gebeurt dit iedere dag. Internet criminelen worden steeds slimmer. Lees de checklist hieronder en misschien gebeurt het jou dan nooit.

1. Voldoet de webwinkel aan de wettelijke eisen?

Webwinkels moeten aan een aantal eisen voldoen om online producten of diensten te verkopen. Zo moeten bezoekers van de webshop eenvoudig de volgende gegevens kunnen vinden:

  1. het adres van het bedrijf;
  2. hoe u snel contact kunt krijgen met het bedrijf: bijvoorbeeld een telefoonnummer;
  3. het e-mailadres van het bedrijf;
  4. het btw-nummer;
  5. het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel


2. Zit de webwinkel aangesloten bij een keurmerk?

Kijk goed of de webwinkel wel bij een keurmerk aangesloten zit. Op de website van het keurmerk kun je de gegevens van de webwinkel opvragen en eventuele recencies. Zo kun je controleren of de webshop er wel echt bij zit en wat andere erover zeggen. De grootste keurmerken - en daardoor waarschijnlijk ook meest betrouwbare - zijn Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Webwinkel Keur, McAfee SECURE en het Q-Shops Keurmerk.
 

3. Kun je veilig betalen?

Tegenwoordig heb je veel gratis webshop software waarmee iedereen een webshop kan openen. Echter is het wel zo dat mensen graag veilig willen betalen. 9 van de 10 keer ondersteunen die gratis software pakketten geen beveiligde omgeving tijdens het afronden van de order. Terwijl jij aan het betalen bent kan er dus maar zo iemand mee kijken. Je kunt dit voorkomen door alleen te bestellen bij webshops waarbij het groene slotje en de tekst SSL (Secure Sockets Layer) verschijnt tijdens het afrekenen. Je ziet dan ook URL veranderen van http:// naar https:// (s staat voor secure).
 

4. Zijn je gegevens wel veilig?

Bij het afronden van de bestelling in een webwinkel moet je jouw gegevens achter laten. Deze hebben ze nodig om het product bij je af te leveren. Maar soms vragen webwinkels om je geboortedatum. Deze hebben ze niet nodig om het pakketje bij je te leveren. Wat je kan doen is de privacy policy lezen van de webwinkel. Hierin legt de webwinkel uit wat ze met je gegevens gaan doen zodra ze binnen komen bij ze. 

5. Is je wachtwoord veilig?

Voor sommige webwinkels moet je een account aanmaken voordat je jouw bestelling kan plaatsen.
Je kunt dan in dat account jouw betaalgegevens opslaan. Geef dus een sterk wachtwoord op. Gebruik ook nooit 1 wachtwoord 10 keer. Wissel regelmatig af.

6. Maak een print of sla je bestelling op

Sla je orderbevestiging op op je computer of print hem uit. Zo heb je altijd een bewijs dat je de order hebt geplaatst. Als je geen orderbevestiging of factuur ontvangt dan moet je direct bij de klantenservice een opvragen.

7. Ken jij jouw rechten?

Volgens de Nederlandse 'Wet kopen op afstand' heeft u 14 dagen bedenktijd als u een product op afstand koopt. Dit geldt dus ook voor bestellen op internet. Wanneer u het product binnen de zichttermijn van zeven dagen weer terugstuurt, heeft u recht op terugbetaling van het aankoopbedrag.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING BOVEN €70
BETAAL ACHTERAF
VEEL SHIRTS VOOR WEINIG GELD
KLANTEN GEVEN ONS ÉÉN 9.0!